włoska restauracja bez glutenu Kraków

Dobra włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe dania włoskie

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. Kraków bianca Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz